NTC i ERASMUS+ projekat “mNemo power Go!”

Započela je i četvrta četvrtina: Obuka za nastavnike (u čarobnom ambijentu)

Na početku poslednje četvrtine našeg Erasmus+ projekta “mNemo power GO!”, eksperti “Nacionalnog centra za talente” (NTC) prenosimo vam utiske sa razmene znanja o projektu, održanom u gradu Oveidu, na severu Španije. U pitanju je bila obuka na kojoj smo podelili različite tehnike i pristupe za unapređenje pamćenja i učenja, kako kod nastavnika, tako i kod njihovih učenika. Obuka je bila namenjena učiteljima i nastavnicima sa kojima sarađuju organizacije – učesnice u projektu.

Ugostio nas je Učiteljski fakultet Univerziteta Oviedo, jednog od najstarijih univerziteta u Španiji. Tokom obuke prisutnim nastavnicima su predstavljene tehnike pamćenja prikupljene u zbirci dobrih praksi, koja predstavlja prvi rezultat ovog projekta “mNemo power GO!”. Učesnici su bili u prilici i da testiraju moć mnemonike na radionici “Otključavanje memorijskih potencijala”, a i da se uvere u značaj kreativnosti za pravilnu upotrebu mnemo tehnika. Tokom radionice “Kreativnost i mnemonika” upoznali smo se sa zanimljivim e-alatom za utvrđivanje sopstvenog tipa kreativnosti.

Učesnici su potom predstavili primere nastavnih jedinica za decu uzrasta 6-10 godina u kojima su upotrebili neke od predloženih mnemo-tehnika. Ove primere “Nacionalni centar za talente” će podeliti i kroz drugi projektni rezultat našeg projekta – obuku za nastavnike za primenu mnemo tehnika u nastavi. Nakon boravka u Oviedu sledi pilotiranje obuke u svim zemljama koje učestvuju u projektu.

Lepota prirode severne Španije, predivno kulturno i istorijsko nasleđe, izvanredna kuhinja i bezuslovna gostoljubivost naših domaćina pretili su da bace u zasenak radni deo skupa. Svi smo bili potpuno očarani obilaskom istorijske zgrade Univerziteta Oviedo iza koje stoji istorija duža od četiri veka. Bilo je fantastično slušati kako se obrazovanje mukotrpno probijalo među nepismenim stanovništvom regiona Asturias u dalekom 17. veku, boraviti u prostorijama za svečanosti u kojoj se tolike godine imenuju dekani i rektori ovog univerziteta, posetiti biblioteku koja je, uprkos požara u kojem je gotovo potpuno stradala i dalje dostojna reputacije ove institucije.

Iako je region Asturijas poznat po ogromnom broju kišnih dana godišnje, čak su se i vremenske prilike potrudile da naš boravak učine više nego prijatnim. Uz ugodne prolećne temperature mogli smo da istražimo lepote Ovieda, ali i drugih gradova u okolini – turističkog centra Gijon (lokalci ga izgovaraju “Hihon”), te centra moderne umetnosti Bilbaa. Lepotu gradova dopunilo je predivno osunčano plavo nebo sa paperjastim belim oblačićima. Ugođaj je svakako dopunilo fenomenalno špansko vino i gastronomija.

Puno smo naučili jedni od drugih, jedni o drugima, što u velikoj meri i jeste poenta Erasmus+ projekata. Za pamćenje ovakvog događaja neće nam biti neophodne specijalne mnemo tehnike. Naučeno ćemo nastaviti da delimo u svojim sredinama, te očekujte poziv na neke od obuka ili radionica “Nacionalnog centra za talente” !

mNEMOgo logo

NEMO NTC

NEMO NTC

NEMO NTC

 

EN Co-funded by the EU_POS

Leave A Reply