UNESCO SVRSTAO SRPSKOG NAUČNIKA MIJATA KUSTUDIĆA U SVETSKIH TOP 100

Projekti Veštačke inteligencije

Nacionalni centar za talente, u sklopu svog projekta
PREPOZNAJ, PODRŽI, ZADRŽI
predstavlja Mijata Kustudića

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) i Međunarodni istraživački centar za veštačku inteligenciju (IRCAI) su objavili listu od Top 100 izuzetnih projekata iz celog sveta koji koriste veštačku inteligenciju za podršku ostvarivanju 17 Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija.

Mijat Kustudić, naš talentovani mladi naučnik iz Novog Sada, ostvario je izuzetan uspeh jer je sa dva projekta, u dva međunarodna tima, uvršten u Top 100 najboljih u svetu. Prvi projekat realizuje kao vođa kineskog tima, a drugi kao ekspert za veštačku inteligenciju u holandskom timu.

Pored ova dva projekta koji su ga svojim rešenjima svrstala među najbolje u svetu na polju veštačke inteligencije, njegovi uspesi se nižu i proteklih godina. On je u 2020. godini bio vođa mešovitog srpsko-kineskog tima (FTN Novi Sad – Shenzhen University, Shenzhen) koji je osvojio srebrnu medalju u “Internet +” takmičenju, među 6,3 miliona takmičara i 1,47 miliona ekipa. Dobitnik je nagrade Univerziteta Šenžen za izuzetne doprinose za 2020.godinu, a 2021.godine dobio je i nagradu Vlade pokrajine Guangdong (Kina) za izuzetnog stranog studenta. Od međunarodne organizacije JCI odabran za mladog lidera Srbije u oblasti preduzetništva. Mijat je kao član nemačkog tima 2017. godine pomagao solarnoj elektrifikaciji Liberije, jedne od najsiromašnijih država na svetu. Za postignute rezultate Nemačka pokrajina Baden-Württemberg je nagradila Mijata stipendijom. Njegovi naučni radovi su objavljeni u vrhunskim svetskim časopisima. Član je borda za razvoj veštačke inteligencije „Nacionalnog centra za talente“ u Srbiji.

O projektima veštačke inteligencije koji su ušli u UNESCO TOP 100 u svetu.

Daroviti Mijat Kustudić kao vođa tima  Shenzhen University, Shenzhen (Kina), čiji projekat CDNBye kreira algoritam za rešavanje problema nedovoljnog propusnog opsega servera i problem direktnog (živog) prenosa u video industriji. Pored Mijata, članovi tima su prof. dr Ben Niu, glavni supervizor i stručnjak za veštačku inteligenciju i Ting Xie, glavni inženjer.

Drugi projekat je Investiciona platforma Cyan Reef holandskog tima. Rešenje koje koristi algoritme veštačke inteligencije i stvara platformu koja upravlja investicionim kapitalom. Posebno koristan alat koji je usmeren na krajnje korisnike i na segment korisnika koji su uglavnom isključeni iz tradicionalnih usluga upravljanja kapitalom (mlađi i kupci sa nižim/srednjim prihodima). Članovi tima osim Mijata su i prof. dr Vlado Kysucky i Marian Tarnavskyi, investicioni bankari.

Odabrani projekti na listi Top 100 dokazuju da upotreba veštačke inteligencije u održivosti nije samo u nastajanju, već i da napreduje u istraživačkim grupama širom sveta. Rešenja su upotrebljiva i rešavaju stvarne probleme razvoja sa posebnim naglaskom na etiku.

Ovim plasmanom među izuzetne svetske projekte iz veštačke inteligencije Kustudić Mijat se priključio velikom uspehu srpskih timova: timu Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i timu Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Kragujevcu, čiji su projekti takođe plasirani među Top 100 izuzetnih projekata.

 

Više o Mijatovim uspesima na stranici Radio Televizije Srbije (RTS)
https://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/4651185/naucnik-mijat-kustudic.html

 

 

#Mijat_Kustudić #Veštačka_inteligencija #Nacionalni centar za talente #NTC #Talentovani

Leave A Reply