PREPOZNAJ, PODRŽI, ZADRŽI

PREPOZNAVANJE DAROVITOSTI KOD DECE

Kako da prepoznam da li je moje dete darovito ?

Svako dete je posebno, njegova darovitost je urođena, a ono je može ispoljiti i u najranijem detinjstvu. Darovitost se kod male dece ispoljava kroz igru, zbog toga je važno da deo vremena koje provodite sa njim iskoristite igrajući se, kako bi ga što bolje razumeli i eventualno primetili u čemu je, u tom uzrastu, darovito.

Najlakše je to uočiti dok se igra s drugom decom, sličnog uzrasta, stoga, napravite im prijatno okruženje za igru, a igračke odaberite da budu raznovrsne kako bi pobudile njihova različita interesovanja. Nemojete da ih bude previše, kako se dečija pažnja ne bi rasipala. Povremeno ih posmatrajte u igri, možete ih i upoređivati, ali nemojte se stalno mešati i pokušavati upravljati njihovom igrom. Otprilike kao što to rade vaspitači u predškolskoj ustanovi.

 •  Ako se posvađaju oko nečeg, ni to nije nešto loše, treba da se uče i odnosima u grupi, socijalizaciji.
 • Ako ne prepoznate neku darovitost, ne brinite, verovatno se još nije razvila. Dajte joj vremena.
 • Ako pomislite da ste je uočili, nemojte se odmah usresređivati na nju, gde ima jedna verovatno ima i dve. Dajte detetu priliku da nesmetano razvija i ostale oblike ispoljavanja svoje darovitosti.
 • Ako je darovitost izražena, verovatno će je primetiti i ostali ukućani, a i vaspitači. Stoga, konsultujte i njih.

Kada moje dete najranije može pokazati svoj talenat?

Kod veoma nadarenog deteta pojedini oblici pojavljivanja darovitosti se mogu uočiti već veoma rano, između 2. i 5. godine. Ono već tada može pokazivati jasne sklonosti ili ka jednoj određenoj ili ka više oblasti: umetnosti, sportu, muzici, plesu ili nauci. Obratite pažnju, to su oblasti u kojim najčešće tražimo i najlakše prepoznajemo dar, ali ona se može ispoljavati i drugim vidovima koji nisu tako jasno omeđeni.

Darovitost postoji u svim oblastima ljudske delatnosti a njeno rano ispoljavanje treba posmatrati kao potencijal, koji se tek kasnije, odgovarajućim radom može razviti u talenat, postignuće.

To je vreme kada darovitost možete usmeriti, ali pazite da pri tom ne sputavate ostale moguće oblike njenog iskazivanja. Ne razvijaju svi u isto vreme i na isti način, stoga bi trebalo ranu stimulaciju organizovati tako da podržava što više oblasti.

 

Kako mogu da podržim svoje darovito dete?

 • Prvo i osnovno pravilo je: nikada nemojte dopustiti da vaša ambicija bude važnija od interesa deteta. Roditelji igraju odlučujuću ulogu u odrastanju svakog deteta, a naročito treba biti pažljiv ako pomislite da dete ima neki izražen dar.
 • Drugo: Nemojte mu uskratiti detinjstvo. Dete treba da se igra i da ima slobodnog vremena. Dosada može biti i blagotvorna za njegov razvoj.
 • Treće: Nemojte dete previše štititi, ali ga nemojte ni prepopteretiti.
 • Četvrto: Motivišite ga zadacima koji ponekad idu izvan njegove zone komfora. U oblastima gde je posebno naglašen potencijal njegove darovitosti, to treba biti češće.
 • Peto: Veoma je važno da dete u svakom trenutku može da oseti podršku i čvrst oslonac u porodici, ali da to ne bude opterećujuće po njega.
 • Šesto: Forsiranje uspeha po svaku cenu nije previše dobar način za pravilan razvoj deteta. Uspeh treba znati proslaviti ali je veoma važno pokazati detetu da i iz neuspeha nešto treba naučiti.
 • Sedmo: Potencijali darovitosti se mogu razvijati u različitom dobu i iskazivati na različite načine.
 • Osmo: Prerano ili pogrešno odabrano usmerenje može i naškoditi razvoju ostalih njegovih potencijala.
 • Deveto:  Možete odabrati dobrog, proverenog trenera, sportski klub, učitelja, slati ga na radionice ili kampove gde se koriste savremene metode (kao što je NTC sistem učenja, dr. Ranka Rajovića).
 • Deseto: Dobro bi bilo da odabrani metod omogućava praćenje razvoja kroz duži vremenski period. Kako dete bude napredovalo , trebaće mu i naprednije obuke ali i razvoj u sigurnom i poznatom okruženju

 

Edukacija

Program podrške talentima “NTC edukacija” kroz specijalistizovana predavanja za potrebe darovitih prepoznata su kao važan deo potreba društva i privrede, ali i u savremenom nastavnom planu školstva.

NTC sistem učenja je specijalizovani program namenjen kako roditeljima, vaspitačima, nastavnicima, tako i deci u vrtićima i školama kao prvi korak ka njihovom uspehu.

Dodatne informacije o NTC sistemu učenja na sledećem linku:https://ntcucenje.com/

 

#Darovitost kod dece #Talenat kod dece #Prepoznati talentovane #Prepoznati podržati zadržati

Leave A Reply